Algemeen

Jeugdkoor Jubilate

Historie

Begin jaren ’50 werd een kinderkoor opgericht door het bestuur van het gemengde koor van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen. De opgerichte vereniging bleek in een behoefte te voorzien, want in korte tijd telde het koor meer dan honderd leden, hoewel er na verloop van tijd alleen nog meisjes op het kinderkoor zongen.

Het gemengde koor en het kinderkoor werden steeds aangeduid als “de zang” en “de kleine zang”, maar in 1975 kwam hierin verandering, want op de jaarvergadering kregen ze de namen “Cantica” en “Mirjam”.

Het leeftijdsverschil op “Mirjam” was vrij groot, zodat de behoefte ontstond aan een tweede meisjeskoor, bestemd voor de wat oudere leden. “Mirjam” werd daarop in 1987 gesplitst in twee meisjeskoren, “Mirjam” en  “Sjaloom”.

In 1985 werd het jongenskoor “David” opgericht, maar dit telde voortdurend te weinig leden. In 1989 zijn de koren “Mirjam” en “David” samengevoegd tot het jeugdkoor “Jubilate”.

Dirigent Albert Last heeft vanaf 1981 het meisjeskoor “Mirjam” gedirigeerd en later ook het jongerenkoor  “Sjaloom”. Het jeugdkoor “Jubilate” heeft tot 1994 onder zijn leiding gestaan, waarna Otto Zwolsman aan het begin van 1995 het dirigentstokje overgenomen heeft. Tot op heden staat het jeugdkoor “Jubilate” onder zijn enthousiaste leiding. 

 

Repetities

Het jeugdkoor Jubilate oefent elke donderdagavond in de zangzaal van de Noorderkerk. Een paar minuutjes voordat we beginnen wachten de kinderen op elkaar in de fietsenkelder. Als de deur opengaat, gaan we allemaal tegelijk naar boven. Om 18:30 uur beginnen we met zingen en bidden. In de zangzaal zit iedereen op zijn of haar eigen plek. Om 19:30 uur eindigen we en kan iedereen weer naar huis. In de schoolvakanties heb je vrij van de zang.

Dirigent

De dirigent heet Otto Zwolsman. Hij heeft de leiding tijdens een repetitieavond. Samen oefenen we verschillende liederen en psalmen. 

Organist

Als we een uitvoering geven speelt Han Beverdam op het orgel. Hij is onze vaste organist.

Wie is er aanwezig tijdens een repetitieavond

Er zijn altijd twee bestuursleden van Cantica aanwezig en natuurlijk dirigent Otto Zwolsman. Aan hen kun je vragen stellen als er iets is. Wanneer je ouders vragen hebben, mogen ze boven komen of even bellen naar één van de bestuursleden. Ze mogen ook een mail sturen. Stuur deze dan naar: jubilate@cantica-rijssen.nl

 

Uitvoeringen

Ieder jaar geven we een aantal uitvoeringen. We weten niet alle data, maar als het zover is krijgen de leden een mail toegestuurd. We zingen in ieder geval op de zendingsavond (voorheen was dit de zendingsmiddag) met kerst, tijdens de Oranje-uitvoering en daarnaast in verschillende verzorgingstehuizen. Ook gaan we vaak één keer wat verder weg (met de bus).

Tijdens een uitvoering willen we er graag netjes uitzien. De jongens dragen een witte bloes met een zwarte broek. De meisjes dragen een zwart rokje/jurkje met een witte bloes of wit vestje. Met de Oranje- uitvoering mag iedereen ook een rood-wit-blauw of oranje strikje dragen.

Tijdens de uitvoeringen zitten ouders tussen ons in. Om te voorkomen dat steeds dezelfde moeders of vaders aan de beurt zijn, gaan we het alfabet van de ledenlijst af. De ouders die aan de beurt zijn, krijgen een mail gestuurd. Wanneer iemand niet kan, neem dan contact met ons op. Als binnen één seizoen, nog niet alle ouders aan de beurt zijn geweest, gaan we het volgende seizoen verder met de letter waar we gebleven zijn. 

Spelletjesdag

Vlak voor de zomervakantie (half juni) hebben we met elkaar een spelletjes dag; deze wordt gehouden, op een zaterdag, bij de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap. Dit is altijd een heel gezellige afsluiting van het zangseizoen!

Bekijk meer op de leden-pagina.

Overige informatie

Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan onze vereniging. Als je graag lid wilt worden moet, je je (elk jaar opnieuw) opgeven via de mail: jubilate@cantica-rijssen.nl of via deze site. Graag naam, adres en telefoonnummer! opgeven, we moeten alle gegevens hebben voor het geval  er iets gebeurt tijdens een uitvoering bijvoorbeeld.

Wie niet meegaat met een uitvoering moet zich  van tevoren afmelden bij het bestuur.

Wanneer wij de inschrijving hebben ontvangen krijg je een e-mail dat de bijdrage á 7,50 euro overgemaakt kan worden op het rekeningnummer van Jubilate. Als je na de kerst lid wordt, betaal je ook gewoon 7,50 euro.

Voor verdere informatie of vragen kun je bellen naar:

Dhr. J.H. Seppenwoolde: 0548-515989

Mevr. D. Sprakel: 0548-515323

Mevr. H. ter Harmsel: 0548-541309

Mailen kan naar: jubilate@cantica-rijssen.nl